vak

Rólunk írták

"A felfedezés izgalma"

img_3035MusiciansWho /Fürth Livia – 2014. szeptember 26., péntek 13:37

 

 

 

 

Az MR Énekkar szeptember 25-én, csütörtökön este tartotta négy előadásból álló Sapszon bérletének első a capella hangversenyét a Budapest Music Centerben Pad Zoltán karnagy vezényletével, aki ettől az évadtól kezdve irányítja az énekkart. Az esten a ritkán, vagy először elhangzó művek valóban a felfedezés izgalmát kínálták a közönségnek.

A koncert az idén 99 éves Knut Nystedt neves norvég zeneszerző Prayers of Kiergegaard című, hat tételből álló angol nyelvű művével kezdődött. Már az első hangoknál kiderült, hogy egy nagy szakmai tudással rendelkező és professzionális hangú tagokból álló énekkart hallunk, melynek nem okozott gondot a kortárs mű technikai és zenei problémáinak megoldása, de az is kiderült, hogy a Budapest Music Center kicsi ennek a nagy hangerejű, ilyen dinamikai tulajdonságokkal bíró kórus számára.

A Liszt köréhez is tartozó, Wagnert mesterének tartó és követő német zeneszerző, Peter Cornelius „Liebe” ciklusa, a három romantikus kórusmű szeretetről szóló szövegekre írt műve szellemében illeszkedett a Nystedt mű imáinak hangulatához.

A szünet után Brahms két Éjszakai ébredés címet viselő műve, majd Schumann négy kétkórusos darabja hangzott el.

A koncert záró szakaszában került sor a négy ősbemutatóra, melyeket az énekkar és Pad Zoltán karnagy nagy felkészültséggel, technikai virtuozitással és hozzáértéssel mutatott be. Először a kolozsvári születésű, de a Zeneakadémián végzett Gyöngyösi Levente Pulchra es, amica me (De szép vagy, kedvesem) valóban kedves, az MR Énekkar számára az Énekek Éneke szövegére komponált művét énekelte a kórus a szerző jelenlétében.

Végül Orbán György Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző három, eddig még sehol fel nem hangzó kórusműve következett Réti Balázs zongorakíséretével. Az első, a Dier Diud különleges, erdélyi szász szövegre íródott a „Halál érkezéséről”, majd a L’amato del mio cuore és a Mettimi két szerelmes hangvételű mű zárta a hangversenyt.

A bérlet következő előadásán, január 16-án Willan, Duruflé és Martin művei hangzanak majd el Oláh Gábor vezényletével.

A koncertet követően kis ünnepség keretében Doncsev András – aki szeptember 15-e óta az MTVA Kulturális Főszerkesztőségének vezetője – adta át a Vásárhelyi Zoltán-díjat az Év Énekesének. Idén Süveges Katalin (alt) énekkari tag vehette át az elismerést.

Forrás: www.musicianswho.hu/cikkek.php

További hírek