vak

Rólunk írták

Az Év Zeneműve

Zombola Péter Requiem című műve kapta az Év Zeneműve díjat

Zombola Péter

Zombola Péter Requiem című műve nyerte el Artisjus komolyzenei kategóriájának Év Zeneműve díját az idei évben. A művet tavaly a Tavaszi Fesztivál keretében, az MR Szimfonikusok és az MR Énekkar közreműködésével hallhattuk először.
A szerző, aki ettől az évadtól kezdődően művészeti koordinátorként segíti az MR Zenei Együttesek munkáját, 2013. április 25-én vehette át az elismerést.
Zombola Péter így ír művéről:
A Requiem – 3. szimfónia című oratóriumomat 2007-ben kezdtem írni, szimfonikus zenekarra és vegyeskarra. Hosszú ideje ez volt az első mű, melyet nem megrendelésre írtam, ennek minden pozitívumával, szabadságával és hátrányával is szembesülve. Addigra már kész volt a Vesperásom és számos liturgikus kórusművem. A Requiem – egyfelől – ezen művek stiláris és tartalmi továbbgondolása, másfelől pedig igyekeztem önmagam számára feldolgozni ezen időszak legnagyobb zenei hatását, Jeney Zoltán Halotti szertartás című kompozíciójának élményét. A Requiem című művemet összefoglaló műnek szánom, a munka során eltelt 5 év élményeinek, hatásainak (illúzióknak és veszteségeknek, szerelmeknek, az állandóság érzetének megtapasztalásának) hangzó lenyomatának.

Az Artisjus Egyesület 2001-ben (a korábbi Huszka Jenő-díj és Dankó Pista-díj megszüntetésével egyidejűleg) közérdekű kötelezettségvállalás útján megalapította az Artisjus-díjat. Az Artisjus-díj célja a kortárs magyar zeneművészeti alkotótevékenység elismerése és ösztönzése. Komolyzenei területen a díjat az Artisjus Egyesület Vezetősége minden évben az év komolyzenei műve(i) kategóriában, adja ki a műfaj műveléséhez magas színvonalon hozzájáruló, kiválasztott művészeknek.A díjazottak kiválasztására az egyesület Vezetősége által kijelölt szakmai zsűri ajánlása alapján kerül sor.

ZOMBOLA Péter 1983. március 2-án született Budapesten. Zeneszerzői tanulmányait a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában végezte Kocsár Miklós és Csemiczky Miklós növendékeként, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés szakán Jeney Zoltán és Orbán György tanítványa volt. 2006-ban kapta meg kitüntetéses zeneszerző diplomáját, egy évvel később pedig ugyancsak kitüntetéssel a zeneelmélet tanári oklevelet. 2006 és 2009 között a Zeneakadémia Doktoriskolájának DLA hallgatója, doktori fokozatát 2010-ben szerezte meg.
Számos művét mutatták be a legrangosabb magyar és nemzetközi fesztiválokon, kortárszenei és kortárs művészeti kurzusok állandó résztvevője, filmzenéket ír magyar és külföldi filmekhez,emellettszínházi zenét, reklámzenét és egyéb alkalmazott zenéket is komponál.
2003 nyarán II. zeneszerzői díjat nyert a Semmeringi Nemzetközi Nyári Akadémián, 2004-ben ugyancsak II. díjat a Zeneakadémia Zeneszerző versenyén, a 2004 őszén megrendezett Vántus István Zeneszerzőversenyen II. díjjal jutalmazták. Három ízben ismegkapta az Oktatási és Kulturális Minisztérium Kodály Zoltán Alkotóművészeti Ösztöndíját, 2009-ben az UMZF zeneszerző versenyének III. díját és két különdíját, 2011-ben pedig a Vántus István Zeneszerzőverseny I. díját nyerte el,
2012-ben Junior Príma kitüntetéssel jutalmazták.
2004 szeptemberétől a Színház- és Filmművészeti Egyetem Készségfejlesztő tanszékének tanára, 2009-től az egri Eszterházi Károly Főiskola Ének-zenei tanszékének egyetemi adjunktusa, emellett 2012 őszétől az MR Zenei Együtteseinek művészeti koordinátora.

További hírek