vak

Rólunk írták

Kovács Géza az Európai Előadó-művészeti Munkáltatók Ligájának elnöke

Papgeno – 2017. június 3.

Az Európai Előadó-művészeti Munkáltatók Ligája (Pearle*) ellenszavazat nélkül a szervezet elnökévé választotta Kovács Gézát, a Magyar Rádió Zenei Együttesek ügyvezető igazgatóját, a Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetségének elnökét.

A szervezet (Performing Arts Employers Associations League Europe – Pearle*) több mint 10.000 európai előadó-művészeti szervezetet képvisel. Az 53. hétvégi tisztújító közgyűlést Koppenhágában az Operában tartották. Egyedüli magyarországi tagszervezete 1996 óta a Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetsége, amelynek Kovács Géza 1994 óta elnöke.

„Az Európai Előadó-művészeti Munkáltatók Ligája, a Pearle*tagja is, amelynek a Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetsége révén lehettem még 1996-ban. 2000-ben választottak be a végrehajtó bizottságba, harmadik éve alelnök vagyok, a közelgő elnökválasztáson a jelek szerint még elnökjelölt is lehetek” – nyilatkozta Kovács Géza abban néhány napja megjelent interjúban, amelyben az Nemzeti Filharmonikusoknál végzett munkáról, az NFZ elhagyásáról, és a Magyar Rádió Zenei Együtteseire vonatkozó terveiről is beszélt.

Kovács Géza Rolf Bolwint, a Német Színházak és Zenekarok Szövetségének igazgatóját váltja ezen a poszton, aki 2015 óta töltötte be az elnöki tisztséget. Az újdonsült elnök, a Pearle* végrehajtó bizottságának 2000 óta tagja.

Kovács Géza, aki 2017 márciusa óta igazgatja a Magyar Rádió Zenei Együtteseket, 1995-től pedig az Állami Hangversenyzenekar, majd a Nemzeti Filharmonikusok vezetője volt, elmondta: „A Pearle* munkáltatók baráti közösségéből az egyik legerősebb lobbiszervezetté nőtte ki magát az elmúlt két évtizedben, mára megkerülhetetlenné vált a területet érintő EU-s szabályozás és jogalkotás folyamatában.

Már nem születhet olyan direktíva vagy uniós törvény az előadó-művészetekkel kapcsolatban, amelyet a Pearle* ne véleményezne.”

forrás: papageno.hu

További hírek