vak

Rólunk írták

Pad Zoltán az MR Énekkar élén

 

PAD ZOLTÁN LESZ AZ MR ÉNEKKAR ÚJ KARNAGYA
Budapest, 2014. január 21., kedd (MTI)

Pad Zoltán karnagy irányíthatja az MR Énekkart a 2014-2015-ös évadtól – közölte a Műsorszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kedden az MTI-vel.
A közleményben felidézik, hogy decemberben írtak ki pályázatot a nagy múltú énekkar irányítására. Pad Zoltán, aki jelenleg a debreceni Kodály Kórus vezető karnagya, az MR Énekkarnál augusztus 1-jétől látja majd el feladatait.
A pályázati kiírás szerint a szerződés időtartama 2015. július 31-éig tart, amelyet kölcsönös megállapodás esetén meghosszabbíthatnak.
Az MR Énekkart 2009 és 2013 között Somos Csaba vezette, 2013 júliusa óta pedig megbízott vezető karnagyként Oláh Gábor irányítja.

Pad Zoltán Erdei Péter tanítványaként 2003-ban kiváló minősítéssel diplomázott középiskolai énektanár-karvezető szakon a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, ahol 8 évvel később doktori fokozatot (DLA) is szerzett. Főiskolai évei alatt, 2001-ben létrehozta az énekkarból és hangszeresekből álló Buxtehude kamaraegyüttest, amellyel számos sikeres koncertet adott. Egy német állami ösztöndíjnak köszönhetően a Müncheni Zeneakadémián is tanult.
2005 szeptemberétől a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézetének tanársegéde, majd adjunktusa. 2008-ban a pekingi Központi Zeneakadémia meghívott vendégprofesszoraként egy szemesztert Kínában is eltöltött.
2007-ben az Europa Cantat által szervezett Fiatal Karvezetők 4. Nemzetközi Versenyén elnyerte a közönségdíjat és a legeredményesebb magyar versenyzőnek járó különdíjat. A háromfordulós verseny döntőjének nyilvános hangversenyén a Zeneakadémia Vegyeskara mellett az MR Énekkart is vezényelte.
2009 augusztusától a debreceni Kodály Kórus vezető karnagya. Az énekkarral számos sikeres koncertet adott Magyarországon és külföldön egyaránt, több ősbemutató és magyarországi bemutató fűződik nevéhez. Katar történetének első operabemutatóján a Kodály Kórusból és a Magyar Állami Operaház kórusából alakult énekkar karnagya volt. Vezetése alatt, 2012-ben a Kodály Kórus Prima-díjban is részesült.
Pad Zoltán dirigálta Liszt Krisztus-oratóriumának első tétele, a Karácsonyi oratórium romániai bemutatóját is a Nagyváradi Állami Filharmonikus Zenekar és Énekkar, valamint a Kodály Kórus élén tavaly decemberben.

További hírek