vak

Hírek [hun]

AZ ÉVAD KONCERTJE hangversenyen került átadásra Az évad művésze díj és emlékplakett

 

Az elismerés azért is kiemelkedő, mert az énekkari és zenekari tagok titkos szavazással választják ki azokat az előadókat, akiket előző évi művészi teljesítményük alapján erre a címre leginkább érdemesnek tartanak.

A díjakat három évtizede alapították, és a Magyar Rádió két emblematikus muzsikusáról nevezték el: Dohnányi Ernő a Rádiózenekar alapító karmestere, Vásárhelyi Zoltán a Magyar Rádió Énekkarának karnagya volt.

A 2017/18-as évad zenekari művésze, egyben a Dohnányi Ernő díj kitüntetettje, Monoki Attila csellóművész. A Vásárhelyi Zoltán díjat idén megosztva, Fehérné Jánosi Margit szoprán és Szerdahelyi Pál bariton énekművészek kapták.

A díjakat Kovács Géza az MRME ügyvezető igazgatója a koncert előtt, ünnepélyes keretek között adta át.

 

A 2017/18-as évad zenekari művésze: Monoki Attila

1978-ban végzett a Zeneakadémián. 1977-től 16 évig a MÁV Szimfonikus Zenekar csellóművésze volt, az utolsó 8 évben szólamvezetőként. 1993-tól a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának csellóművésze. Érdekesség, hogy már másodszor szavazzák meg az évad művészének, elsőként a MÁV Szimfonikusoknál 1985/86-ban kapta meg a kollégáktól ezt az elismerést.

   AND_MG_6077_p_75

A 2017/18-as évad énekkari művészei megosztva:

Fehérné Jánosi Margit

A Zeneakadémia magánének szakán végzett Pécsett, Pászti Miklós vezetése alatt tagja volt a Magyar Állami Népi Együttesnek, majd alapító tagként az Állami Énekkarban (későbbi nevén Nemzeti Énekkar) énekelt. A Magyar Rádió Énekkara szoprán szólamának 1990 óta énekkari művésze.

 AND_MG_6056_p_75

Szerdahelyi Pál

Felsőfokú tanulmányait a Miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Intézetben, majd a Zeneakadémián végezte magánénektanár, ének-, kamaraművész szakokon. 2012 novemberétől a Magyar Rádió Énekkar bariton szólamának énekkari művésze, szólistaként is gyakran hallható.

 AND_MG_6066_p_75

AND_MG_6178_p_75

A díjátadást követően a Magyar Rádió Művészeti Együttesei az Évad koncertjét tartották meg a Müpában. A gigaprodukcióban közel 500-an voltak Berlioz Te Deum művének megszólaltatásakor a színpadon. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát, Énekkarát és Gyermekkórusát öt vendégkórus egészítette ki, fergeteges sikerrel.

AND_MG_6235_p_75

 

(fotó: Felvégi Andrea)

Vezető karnagy

Kapcsolódó galériák