vak

Hírek Hírek [hun]

Anhalt István CD a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának közreműködésével

Anhalt István két darabját tartalmazó CD jelent meg a Sonus Alapítvány támogatásával, a kanadai Centrediscs/Naxos kiadónál.

A …the timber of those times.. (…a theogony…) zenekari darabot a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, a hegedűszólót Oláh Vilmos, a Zenekar koncertmestere játssza. A Four Portraits from Memory című ensemble darabot pedig a kanadai SALT Festival Orchestra vette fel, mindkét felvételt Ajtony Csaba kanadai-magyar karmester vezényelte. 

anhalt

Anhalt István a 20. század ünnepelt zeneszerzője Kanadában, de Magyarországon kevesen ismerik. Anhalt Budapesten született és a Királyi Zeneakadémián, majd a párizsi konzervatóriumban tanult, Kodály Zoltántól és Nadia Boulangertől. Miután túlélte a Holokausztot, Anhalt Kanadába emigrált 1949-ben, és a McGill Egyetem professzora lett, később pedig a Queen’s University zenei fakultásának vezetője. 1964-ben létrehozta a McGill elektronikus zenei stúdióját, az elsőt Kanadában, amelynek ő lett az igazgatója. Produktív és elismert zenei karrierjét követően 2012-ben hunyt el Kingston, Ontarioban.
A lemez megvásárolható a Canadian Music Center oldalán, az Amazonnál, meghallgatható a nagyobb online zenei szolgáltatók oldalán (Spotify, itunes, Naxos, etc.) és hamarosan elérhető lesz a magyarországi zeneműboltok polcain is.
A lemez elkészítését és megjelenését a University of Victoria és a Nemzeti Kulturális Alap támogatta. Köszönet a Sonus Alapítványnak!

 

További hírek