vak

Hírek Hírek [hun]

Az Évad Művésze díjak átadása 2019. október 16., Tóth Klára énekművész és Csikota Gergely trombitaművész

2019. október 16-án este, a Zeneakadémián adta át az Évad Művésze díjakat a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek vezetősége.

A 2018/19-es évad zenekari művésze Csikota Gergely trombitaművész, az évad énekkari művésze Tóth Klára lett. A díjakat Kovács Géza, az MRME ügyvezető igazgatója, Pad Zoltán, a Magyar Rádió Énekkarának karigazgatója és Vásáry Tamás, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának tiszteletbeli örökös főzeneigazgatója adta át. Az immár három évtizedre visszatekintő hagyomány szerint az énekkari és zenekari tagok titkos szavazással választják ki azokat az előadókat, akiket előző évi művészi teljesítményük alapján erre a címre leginkább érdemesnek tartanak.

A 2018/19-es évad zenekari művésze Csikota Gergely lett, aki 2008-ban nyert felvételt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, ahol az alap- és a mesterképzést is elvégezte. Egyetemi évei alatt számos alkalommal tagja volt az Európai Unió Ifjúsági Szimfonikus Zenekarának és a Gustav Mahler Jugendorchesternek. 2012-ben kezdte meg tanulmányait a salzburgi Mozarteum mesterképzésén, s szintén 2012-ben próbajátékot nyert a Müncheni Filharmonikusok zenekari akadémiájára. A 2013/14-es évadban a Müncheni Szimfonikusok szólamvezetői posztjára nyert próbajátékot. A 2014/15-ös évadban a Royal Concertgebouw zenekarának állandó kisegítője lett. 2015-ben újabb sikeres próbajáték után a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara trombita szólamának vezetője lett.

A 2018/19-es évad énekkari művésze Tóth Klára, aki 1998-ban szerzett magánének-szolfézs tanári diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanárképző szakán. Énekesi pályafutását a Nemzeti Énekkarban kezdte (akkori nevén Magyar Állami Énekkar). 1989. szeptember 1. óta tagja a Magyar Rádió Énekkarának. 2013-2017 között a szoprán szólam vezetője volt. Két gyermek édesanyja.

Szívből gratulálunk Művészeinknek!

További hírek