vak

Hírek Hírek [hun]

Vásáry Tamás a Dohnányi Ernő-díj kitüntetettje

2020. december 15-én a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. által alapított díjakat – a közmédia díjait- , rendhagyó módon, online ünnepi műsorban adta át Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója és Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. A Dohnányi Ernő-díj kitüntetettje Vásáry Tamás, a Nemzet Művésze, Kossuth-díjas magyar zongoraművész, karmester, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának örökös tiszteletbeli főzeneigazgatója. A díjat a korábbi Magyar Rádió egykori zenei igazgatójának, a Zeneakadémia hajdani főigazgatójának, a Kossuth-díjjal kitüntetett zeneszerzőnek, karmesternek, zongoraművésznek emlékére alapították.

Szeretettel gratulálunk Vásáry Tamásnak! Alább Devich Márton, a Bartók Rádió csatornaigazgatója, egyben a Magyar Rádió Művészeti Együttesei ügyvezető igazgatójának laudációja

Vásáry Tamás Dohnányi-díjas!

Amikor gyerekként kötőtűvel vezényelt önfeledten a lemezjátszó hangjára, még nem sejtette, hogy ez mennyire komollyá válik…

A zene élethalál-kérdés – az egész pályájával ezt hirdető Vásáry Tamás zongoraművész, karmester egy különleges vallás prófétája. Olykor megbotránkoztat istenfélőket és ateistákat, miközben a muzsikát spirituális magasságokba emeli. Mindig azt vallotta, hogy a zene az emberben élő lélek legszebb és legmélyebb megnyilvánulása.  „Valamiféle tervszerű univerzális törekvésben hiszek, az állandó fejlődésben, amely az egyre magasabb tudat elérése felé halad, és amely a halál után is tart” – mondja, és e küzdelemben a muzsikát véli az ember legnagyobb segítségének. A zenén keresztül érthetünk meg a legtöbbet titokzatos világunkból, és az életből – erről szól minden hangversenye. Ezért rajong érte a közönség. No, meg persze közvetlenségéért, humoráért, végeláthatatlan mesélőkedvéért.

Csodagyerekként indult (Dohnányinál!), 20 évesen már Kodály tanársegédje lehetett a Zeneakadémián – nemcsak zenét tanult tőle, hanem emberséget is, ő vált példaképévé. Pár év leforgása alatt díjakat nyert a budapesti Liszt, a párizsi Marguerite Long, a brüsszeli Erzsébet királyné és a riói zongoraversenyen. 1956 az ő életében is sorsforduló. Kodály üzente meg neki, hogy ne jöjjön haza külföldi útjáról, mert az ÁVH megtalálta a naplóját…  Svájcban telepedett le. A versenygyőzelmek mellett a hanglemezek hozták meg számára a hírnevet, Liszt-, Chopin-, Brahms-, Debussy-, Rahmanyinov-felvételei, hogy aztán hosszú évtizedeken át a legrangosabb zenekarokkal, karmesterekkel muzsikálhasson együtt. Egy időben több mint 100 koncertet adott évente, ő, aki bevallottan lázasan izgul a pódiumon.

1993-ban nagy örömmel  és elszántsággal  lett a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának  főzeneigazgatója. Máig tartó szép korszak következett,  amelyről fantasztikus hangulatú  koncertek, CD-k tanúskodnak, és nem utolsósorban a rendkívül  népszerű, A zenén  túl című ismeretterjesztő  sorozat, amelyből könyv és műsor is született a Bartók Rádióban. 2004-ben lett „örökös tiszteletbeli főzeneigazgató”, a Kossuth- és a Prima Primissima díjjal, a francia lovagrenddel a zsebében. A legmagasabb állami kitüntetést, a Magyar Szent István-rendet 2017-ben kapta meg. A pódiumon töretlen az energiája, lélekben csak fiatalodik, és támogatja az ifjú tehetségeket az általa alapított ösztöndíjjal. Van mit átadnia.  Ha valaki, hát Vásáry Tamás tényleg tudja, mi van a zenén innen és túl. Ő mindent tud a zenéről és a szépségről. A többi nem számít.

Isten éltessen, drága Tamás! Nagyon szeretünk! És szeretettel gratulálunk a Dohnányi Ernő-díjhoz!

Devich Márton

 

További hírek