vak

Hírek Hírek [hun]

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara a 25. Enescu fesztiválon

Legnagyobb örömünkre a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara meghívást kapott a 25. George Enescu Fesztiválra, Bukarestbe. Zenekarunk 2021. szeptember 20-22. között két alkalommal is hangversenyt ad a rangos seregszemlén.

A román kormány által több mint 10 millió euróval finanszírozott, kétévente megrendezett fesztivál programjának középpontjában hagyományosan a fesztivál névadójának, a 140 éve született George Enescu román zeneszerzőnek az életműve áll, és idén fog elhangzani a legtöbb zenekari és kamarazenei műve: a seregszemlén összesen 37 művét játsszák. A fesztivál másik fő témája idén Igor Sztravinszkij zeneszerző halálának 50. évfordulójához kapcsolódik, ezért az orosz alkotó számos művét is műsorra tűzték. Ezek között lesznek olyanok, amelyeket Romániában soha nem adtak elő, ilyen Az özönvíz és a Menyegző. A fesztivál műsorában szerepel három olyan opera is, amelyet Romániában még nem mutattak be, így most a közönség először hallhatja Erich von Korngold A halott város, Alexander von Zemlinsky A törpe és Alban Berg Lulu című operáját.

A világ híres zenekarai sorozatban fellép a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, amely két koncertet is ad. Szeptember 20-án Christoph Eschenbach vezényli az együttest, a szólista a francia Renaud Capucon lesz, aki Korngold d-dúr hegedűversenyét játssza. A következő estén a magyar együttest Christian Badea román karmester fogja vezényelni, szólistaként az Ausztriában született, de perzsa családból származó Kian Soltani lép fel, aki Schumann a-moll csellóversenyét szólaltatja meg. A fesztivál közönsége olyan világhírű zenei együtteseket hallhat, mint a Londoni Szimfonikusok, a Londoni Filharmonikusok, a londoni székhelyű Philharmonia, a Berlini Rádiózenekar, a milanói Scala Filharmonikusai, a Müncheni Filharmonikusok, a Rotterdami Filharmonikusok, a Francia Nemzeti Zenekar, a Les Dissonances, a zürichi Tonhalle Zenekar, a római Santa Cecilia Akadémia Zenekara, az amszterdami Concertgebouw, a Müncheni Bach Zenekar és Kórus, az Academy of St. Martin in the Fields és a Les Arts Florrissants. A szervezők által közzétett program szerint a fesztiválon fellép többek között Simon Rattle, Paavo Järvi, Valerij Gergiev, Cristian Macelaru, Daniele Gatti, Vaszilij Petrenko.

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának szeptember 20-i műsora:

https://www.festivalenescu.ro/en/events/hungarian-radio-symphony-orchestra-capucon/

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának szeptember 21-i műsora:

https://www.festivalenescu.ro/en/events/mariinsky-theatre-orchestra-and-choir-2/

További hírek