vak

Hírek [hun]

Lajtha László-díjban részesült énekkarunk vezető karnagya, Pad Zoltán

Pad Zoltán, a Magyar Rádió Énekkarának vezető karnagya vehette át idén a Lajtha László-díjat.
Az elismerést a Lajtha László zeneszerző és népzenekutató születésének 130. évfordulója alkalmából tartott ünnepi énekkari hangversenyen adta át Gyurkó Csilla, Lajtha László örököse 2022. január 18-án.
Különleges koncertsorozattal emlékezünk meg az elkövetkezendő hetekben Lajtha László Kossuth-díjas zeneszerző és népzenekutató életművéről. Ennek első állomásán Pad Zoltán, Liszt- és immár Lajtha-díjas karnagy vezényletével csendülnek fel Lajtha művei a Magyar Rádió Énekkara előadásában, Horváth Márton Levente orgonaművész kíséretében, a Jézus Szíve Jezsuita Templomban, január 18-án.
Pad Zoltán 2014 óta a Magyar Rádió Énekkarának vezető karnagya, nemzetközi szinten is kiemelkedő szaktekintély, aki az elmúlt években kiváló együtteseket vezényelhetett, nemcsak hazánkban, hanem külföldön is. Széles repertoárja a reneszánsztól a kortárs darabokig terjed, számos ősbemutató fűződik nevéhez. Bartók, Kodály és Ligeti művei mellett elkötelezett Lajtha László művészi örökségének ápolásában. 2022-ben két koncerten Pad Zoltán vezényletével a Magyar Rádió Énekkara Lajtha összes jelentős kórusművét megszólaltatja.
A Lajtha László Alapítvány és a Magyar Rádió 1995-ben hozta létre a Lajtha-díjat a zeneszerző, zenetudós és népzenekutató emlékére, azzal a céllal, hogy a Lajtha-életmű elfoglalhassa méltó helyét a magyar kultúrában.
A Bartók Rádió hallgatói élőben hallgathatják mindkét énekkari évfordulós Lajtha-koncertet, az elsőt 2022. január 18-án, kedden este 8 órától, a másodikat pedig 2022. január 30-án, vasárnap este 8 órától.
Szeretettel gratulálunk Pad Zoltánnak!

További hírek