vak

Petőfi 200 – Gyermekkari kórusművekre írt ki pályázatot a Bartók Rádió

Petőfi 200 – Gyermekkari kórusművekre írt ki pályázatot a Bartók Rádió!
Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a Bartók Rádió a Magyar Rádió Gyermekkórusával pályázatot hirdet a hazai és a határon túli magyar zeneszerzők számára gyermekkari művek komponálására. A pályaművek teljesen kidolgozott partitúráit május 31-ig várják.
Petőfi Sándor verseit vagy azok részleteit felhasználva új kórusművek készülhetnek a Magyar Rádió Gyermekkórusa számára dedikálva. A pályázat célja, hogy zenével ünnepelje meg a reformkor lángelméjét, és hidakat képezzen a különböző művészeti ágak között, továbbá Petőfi életművének jelentőségét megismertesse a legifjabb generációval.
A zsűri minimum 2, maximum 6 perces kórusműveket vár a 75 tagú énekkar számára. Bármely Petőfi Sándor-vers felhasználható, amely témájában és megfogalmazásában illik a gyermekkari előadáshoz. Színpadi mozgás használata, prózai megszólalás is lehetséges, de hangbejátszást nem lehet alkalmazni. A kórusmű a cappella előadású vagy zongorakísérettel előadható darab lehet, egyéb hangszer használata azonban nem megengedett, kivéve a kórus tagjai által megszólaltatható kisebb hangszereké. Egy pályázó több zeneművel is pályázhat, de csak egy díjat kaphat.
A pályaműveket rangos szakmai zsűri értékeli. Az MTVA Bartók Rádió Zenei Lektorátusának tagjai; Kovács Zoltán fagottművész, zeneszerző, Olsvay Endre zeneszerző és Vajda Gergely karmester, zeneszerző. Az ítészek körében van Dinyés Soma, a Magyar Rádió Gyermekkórusának vezető karnagya, továbbá Walter Judit betanító karnagy, a nyertes és díjazott pályaműveket ő tanítja majd meg a Gyermekkórus tagjainak és ő vezényli őket az ősbemutatón.
A pályaműveket május 31-ig várják. A győztes szerzeményeket a Magyar Rádió Gyermekkórusa 2023 őszén, a Petőfi-év alkalmából műsorra tűzi és a Bartók Rádió a későbbiekben stúdiófelvételt készít belőlük. Az ősbemutatót és egyben a díjátadó ünnepséget december 17-én tartják a Zeneakadémia Nagytermében. A hangversenyt a Bartók Rádió élőben közvetíti.
A pályázati kiírás EZEN a linken érthető el.
A zsűri döntését követően az MTVA a díjazott alkotások listáját 2023. június 30-ig a www.mediaklikk.hu/bartok oldalon jelenteti meg.

Vezető karnagy

Dinyés Soma

vezető karnagy

Palánták karnagya

Vargáné Körber Katalin

karnagy, Palánták kórusa

Másodkarnagy

Kapcsolódó galériák

2024. június 1. - a Magyar Rádió Gyermekkórusa évadzáró koncertje a Zeneakadémián
2024. február 17. - Gyermekkórus és hegedűszó
2024. január 11. - Vajda Gergely 50
2023. december 17. - "Petőfi 200" díjátadó gálaműsor
2023. október 14. - Gyermekkórus és MDR Kinderchor
2023. augusztus 27. - Petőfi-szimfónia
2023. június 4. - Magyar Rádió Gyermekkórusa évadzáró koncert
2023. május 26. - Magyar Rádió Gyermekkórusa pünkösdi koncert
2023. március 19. - Lipcse - 75 éves az MDR Gyermekkórusa - jubileumi koncert
2023. március 7. - Virtuózok és a Magyar Rádió Gyermekkórusa
2022. december 14. - Magyar Rádió Gyermekkórusa karácsonyi hangverseny
2022. december 11. - Magyar Rádió Gyermekkórusa adventi koncert
2022. december 2-3. - Gyermekkórus pozsonyi kórusverseny - válogatás
2022. november 11. - Lehel-bérlet 1. Dohnányi és Webber művek
2022. október 1. - A zene világnapja - Kodály-sorozat 4. koncert
2022. 09. 24. - "Kodály 140" - 3. koncert, ELTE ÁJK Aula, Magyar Rádió Gyermekkórusa