vak

Hírek Hírek [hun]

Bemutatta 2023-2024-es évadát a Magyar Rádió Művészeti Együttesei

Zenekari jubileumát ünnepli a Magyar Rádió Művészeti Együttesei

Sajtótájékoztatón ismertette a 2023/2024-es koncertévad műsortervét a Magyar Rádió Művészeti Együttesei (MRME) vezetősége. A résztvevők megismerhették a hazánkban és nemzetközileg is elismert művészek szereplésével összeállított hangversenykínálatot.

Változatos zenei kínálattal várja a klasszikus zene kedvelőit az új koncertévadban az MRME, amely két születésnapot is ünnepel. A szimfonikus zenekar 80 éves, Vásáry Tamás elnök-karmester pedig betölti 90. életévét. A zenekari jubileumot nagyszabású koncerttel ünnepli meg az MRME decemberben a Müpában, amelyen az állandó karmesterek – Vásáry Tamás, valamint Kovács János – mellett  Riccardo Frizza vezető karmester is dirigál, és az eseményen az Énekkar is szerephez jut.

A koncertévadot beharangozó sajtótájékoztatón Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója kiemelte, hogy a klasszikus zene kulturális exportcikk, amelyet a közmédiának nemcsak feladata, hanem küldetése is terjeszteni. „Örömmel járulunk hozzá a magyar és az egyetemes zenekultúra népszerűsítéséhez a legkiválóbb művészek tolmácsolásában” – tette hozzá.

Devich Márton, az MRME ügyvezető igazgatója elárulta, büszkék az 1943-ban alapított zenekarra, az elmúlt 80 év felejthetetlen hangversenyeire és örömteli várakozással tekintenek a 2023/24-es évadra: „Mindig piros betűs ünnep számunkra, amikor meghirdethetjük a következő évad hangversenyeit, teljes programját, bérleteit. Megajándékozhatjuk velük a közönséget. Most különösen van okunk ünnepelni, hiszen ősszel 90 éves elnök-karmesterünket, Vásáry Tamást és jubiláló, 80 éves szimfonikus zenekarunkat köszöntjük. A páratlanul gazdag évadban a zeneirodalom gyöngyszemei mellett megszólalnak kortárs művek is, ősbemutatók, lesznek ifjúsági koncertjeink, és a Filharmónia jóvoltából vidékre is szervezünk koncerteket. A Bartók Rádióval és az M5 csatornával folytatjuk szoros együttműködésünket, így százezrek otthonába vihetjük el a legmagasabb színvonalú zenei élményt.

Az új évad bérleteit is bemutatták: a Lehel-bérlet öt, a Dohnányi-bérlet hat előadásból áll majd a Müpában és a Zeneakadémián. Az ősztől induló hangversenyévadban az Együttesek elnök-karmestere, Vásáry Tamás négy koncertből álló önálló bérlettel jelentkezik, amelyben a komolyzene gyöngyszemei szólalnak meg. A  Sapszon-bérlet négy hangversenyén pedig a kórusmuzsika kedvelői élvezhetik a Magyar Rádió Énekkarának fantasztikus hangzását. Az egyre sikeresebb együttműködés keretében a világhírű Riccardo Frizza vezényli a zene világnapján tartandó koncertet, amelynek sztárvendége a 2022-es Van Cliburn zongoraverseny győztese, a dél-koreai Yunchan Lim lesz.  Az Együttesek, mint minden évben, jövőre is készülnek a Budapesti Wagner Napokra, készítenek kortárszenei stúdiófelvételeket, és várható A Dalban való közreműködésük is.

A következő évadot az MRME meglepetéssel kezdi: a Petőfi-emlékév alkalmából Káli Gábor vezényletével műsorra tűzi Hubay Jenő elfeledett Petőfi-szimfóniáját, amelynek 100 éve, 1923-ban volt az ősbemutatója. Továbbá az évad egyik ékkövének, Magyarország egyedülálló újévi koncertjének dirigálása is Káli Gábor nevéhez fűződik majd, így 2024-ben ötödik alkalommal köszöntheti a közönség az új esztendőt a Zeneakadémián.

A Magyar Rádió Énekkara is rendkívül gazdag programkínálatot vonultat fel a következő évadban hiszen Verdi, Lajtha, Rossini, Mozart, Liszt, Mendelssohn, Bartók, Sztravinszkij, Orbán György és Vajda Gergely művei is megjelennek majd a kórus repertoárjában.

A radiomusic.hu honlapon megtekinthető a 2023/24-es évad teljes programfüzete, a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek bérletei pedig már megvásárolhatók kedvezményes áron a honlapon és az ismert jegyirodákban.

 

ELÉRHETŐSÉGEK

honlap: radiomusic.hu

facebook.com/MagyarRadioMuveszetiEgyuttesei

instagram.com/magyarradiomuveszetiegyuttesei

 

További hírek