vak

Hírek Hírek [hun]

A Magyar Rádió Gyermekkórusának „Kodály nyomában” emléktúrái

A Magyar Rádió Gyermekkórusának „Kodály nyomában” emléktúrái  Fejér, Komárom-Esztergom és Somogy vármegyékben

2023. április 21-22-én abban a szerencsében lehetett része a Magyar Rádió Gyermekkórusának, hogy harmadszor valósult meg a Magyar Rádió Művészeti Együttesei által szervezett, Walter Judit alapötlete nyomán megvalósított Kodály-emléktúra. A túra Kodály Zoltán 1921-22-es népdalgyűjtő útjainak 100 éves évfordulóját köszöntötte. A 2022-ben kialakult általános európai gazdasági válság miatt 2023-ra átszervezett kirándulásokon Körber Katalin a Palánták kórusával (3.-4. osztályosok), Walter Judit az 5. r. osztállyal és Dinyés Soma a 6. r. osztállyal kereste fel különböző vármegyék egymáshoz közel eső településeit. Pontosan azokat, ahol Kodály Zoltán 100 évvel ezelőtt járt népdalt gyűjteni.

Körber Katalin a Palánták kórusával Mányban és Csabdiban lépett fel. A koncertek gerincét a népdalgyűjtésekről, a Kodály módszerről és az iskolánk, valamint a Gyermekkórus munkájáról szóló ismertetés alkotta. Erre fűzte fel a zenei illusztrációkat; énekeltek egy 5 népdalból álló csokrot Kodály Zoltán helyi gyűjtéséből, ismert népdalokat, valamint Bárdos Lajos népdalfeldolgozásaiból és kánonjaiból adtak elő egy csokorra valót. Az első fellépésük reggel 9 órakor volt a mányi Művelődési Házban, melynek falán nagy meglepetésükre Kodály születésének 125. évfordulójára emlékező márványtáblát fedeztek fel. A fogadtatás nagyon kedves volt, a közönség a helyi iskola tanulóiból és sok érdeklődő felnőttből állt, akik nagy figyelemmel hallgatták az előadást. A szokás szerint interaktívan vezetett koncert során megtanította Körber Katalin a hallgatóságnak az egyik – nem túl nehéz – mányi népdalt és kérdésekkel színesítette az előadást – a helyi gyerekek pedig ügyesen válaszoltak. A második koncert 11 órakor kezdődött Csabdiban, a Petőfi Sándor Általános Iskolában. Itt is nagyon kedvesen fogadták őket, a közönség soraiban ezúttal csak gyerekek és tanárok ültek. A csabdi fellépés után finom ebédet kaptak, melyet a polgármester személyesen szervírozott!

Walter Judit az 5. r osztállyal utazott Komárom-Esztergom vármegyébe. A legszebb, itt gyűjtött 18 népdalt tanulták meg. A koncertműsorra hatalmas anyag jött össze, a gyerekek – köszönhetően szereplési vágyuknak – nagyon vállalkozó kedvűek voltak, sok hangszeres produkció is tarkította a műsort. Április 21-én pénteken 13.00 órakor indultak Bajótra. A helyi művelődési házban friss pogácsával és házi bodzaszörppel várták őket. A koncert 16.00 órakor kezdődött és a polgármester beszédével indult. A közönség csillogó szemmel hallgatta a gyerekeket és ez a „zsák bolha” osztály nagyon szépen énekelte a népdalokat, a kétszólamú kánonokat és kórusműveket. Ahogy mindig, most is bevonták a közönséget az éneklésbe, több dalt együtt énekeltek, és egy dalt meg is tanítottak nekik.  Sok idő nem maradt a búcsúzkodásra, mert máris indulniuk kellett Lábatlanba, ahol 18.00 órakor a Gerenday Közösségi Házban léptek fel. A 2003-ban felújított kúria gyönyörű helyszín volt, így a gyerekek is hamar rá tudtak hangolódni a szép éneklésre. Itt is „terülj, terülj asztalkám” fogadott minket. Valamennyi helyszín közül talán itt volt a leglelkesebb a közönség: egyrészt egészen sokan voltak, másrészt több lábatlani dalt is ismertek, így együtt tudtunk velük énekelni!

Másnap 10.45-kor volt a találkozónk és az M2 stábja is velünk tartott, hiszen készül a Magyar Rádió Gyermekkórusáról az Irány a színpad! című 8 részes filmsorozat. Az egyik epizód éppen erről a pilismaróti útról szól majd, ezért már a buszon forgattak a gyerekekkel. Amikor Pilismarótra értek, hatalmas rántott húsos szendvicsekkel, almával, nápolyival, vízzel vártak őket. A polgármester – akinek az édesapja ismerte Vásárhelyi Zoltánt és voltak ismeretei Kodály pilismaróti gyűjtőútjáról is – köszöntötte a közönséget. A koncerten nagyon szépen énekeltek a gyerekek, a közönség is lelkesen énekelt velük.

Dinyés Soma Somogy vármegyébe látogatott el a 6. r. osztállyal. A koncerteken a helyben gyűjtött népdalokon kívül nagyon gazdag zenei anyagot adott elő a közönségnek, a reneszánsz madrigálokon kezdve, a hárfa, furulya és hegedű szóló és consort produkciókon át Bartók és Kodály műveivel zárták a sort.

  1. április 21. 11 óra Csurgónagymarton, református templom

“Ezen az első koncertünkön még a telet idéző hideg templomban a közönség nagy létszáma kárpótolt minket a teljesen megtelt picike templomban, sokan csak a szűkös karzaton fértek el. A polgármester úr köszöntött minket nagy szeretettel és mikor a koncert után szerette volna megköszönni a hangversenyünket, könnyeivel küszködve annyit mondott csupán, hogy ilyen színvonalas esemény még nem volt ebben a faluban és nem tudja szavakkal kifejezni háláját. A koncertet követően a „szeretetvendégség” egy 3 fogásos ebédet jelentett, melyet nagy örömmel fogyasztottak el a gyerekek, hiszen a reggel 7 órai indulás óta Budapestről már igencsak megéheztek. ”

  1. április 21. 14.30 Nagybajom, kultúrház

“A koncert előtti rövid beállópróbát követően több, mint 200 főnek adtunk koncertet a kultúrház teljesen megtelt nagytermében. A hallgatóság legnagyobb részét a helyi általános iskola teljes tanulóserege képezte, akik meglepő fegyelemmel és a koncert teljes hosszáig kitartó figyelemmel hallgatták koncertünket. A koncert után egy, már nyugdíjazott énektanár kolléga köszönte meg nekem a koncertünket és örvendezett azon, hogy még van olyan hely Magyarországon, ahol gyermekkorát idéző színvonalon folyik a kórusmunka és az énektanítás.”

  1. április 21. 18 óra Bolhás, Tallián kúria

“A tavaly felújított Tallián kúria kicsi, de nagyon jó akusztikával megáldott színházterme bizonyult koncertünk számára a legalkalmasabb helyszínnek. Az eredeti épített színpad és nézőtér olajos hajópadlója megadta mindenkinek azt a hangulatot, amivel a száz évvel korábban itt járt Kodály Zoltánt el tudta képzelni. A teljesen tömött terem (az ajtón kívülről is kukucskáltak legalább tízen) nem csak a bolhási emberekkel, hanem a Nagyatádról idezarándokolt érdeklődőkkel telt meg. A közönség talán itt reagált a legjobban a színpadon elhangzó művekre, történésekre; Bartók Béla ipolysági dudásverseny leírásának levélidézetét például hosszú hahotázással hálálták meg. A koncert után két érdekes észrevételt is kaptam két idősebb úrtól a közönség soraiból: „Sok vegyeskórust láttunk már szerepelni, de mosoly egyik tag arcán sem jelent meg. Ezek a gyerekek viszont nemhogy mosolyogtak, hanem nevettek is a színpadon! Ez a felszabadultság mindennél fontosabb!” és a másik: „Ez a kúria volt az én időmben az iskola. Amikor 4. elemis voltam, akkor engem küldtek ki, hogy menjek el Kodály Zoltán elé a vasútállomásra egyik osztálytársammal. Akkor 3 km-re volt az állomás és visszafelé segítettünk neki hozni a táskányi méretű felvevőszerkezetet és a csomagjait. Aztán bezárkóztak a tanítóval és az öreg Pista bácsival egy szobába, mi meg az ajtó mögül hallgatóztunk, meg próbáltunk belesni a kulcslyukon. És akkor felénekelt sok olyan népdalt az öreg, amelyeket mi is akkor hallottunk először.”

Ezután már szállásunk várt a somogyszobi Erdei Iskolában, ahol meleg vacsorát kaptunk. Másnap reggel 6-tól a csapat fele már a kertben szaladgált, focizott, hogy kihasználják a hely csodálatos kertjét. Reggeli után indultunk a Claessens Group szarvasmarha és sertéstelepére, ahol bejártuk az üzemet. Egy pár napos bocit is megsimogathattak a gyerekek. Ezután a pár km-re elhelyezkedő Kaszó-völgy lombkoronasétányát látogattuk meg és attól nem messze ebédeltünk egy étteremben.”

  1. április 22. 15 óra Beleg, katolikus templom

“14.00-re érkeztünk a koncert helyszínére, amely egy picike, de meleg templomban volt. A polgármester asszony várakozásait felülmúlta a megjelentek létszáma, a bent szorosan ülő nézők mellett, az ajtóban állva hallgatta még 10-15 ember a koncertünket nagy lelkesedéssel. Az egyik falubeli néni mondta nekem, hogy ez mindenki számára maradandó élmény volt, mert ilyet még nem láttak az itteniek. A koncert után itt is nagyon bőséges szeretetvendégség volt, sok szendvics, sokféle sütemény. A polgármester asszony külön ragaszkodott hozzá, hogy a falu kulináris specialitását, a „Belegi álom” nevű süteményt is megkóstoljam.”

  1. április 22. 18 óra Ötvöskónyi, Csillag Ház, szabadtéri színpad

“Ötvöskónyi Magyarország 100 legszegényebb települése közé tartozik. A kultúrháznak igazából nem volt koncertezésre alkalmas terme, ezért a pár éve megépült, a kultúrház egyik oldalához tapasztott kis tető alatt tartottuk meg a koncertünket. A fal és a tető elég jól kidobta a hangot, ezért a színpad közelében, a füvön elhelyezett sörpadokon szépen élvezhető volt a koncert. Nagy érdeklődéssel és figyelemmel hallgatta közönségünk végig a koncertünket, aminek kezdete előtt le kellett állíttatnom a fűnyírást a szomszédos telken… Frissen sült péksüteményeket kaptunk vacsorára a koncert után, hogy ne éhezzünk hazáig a buszúton. A koncert után mondta nekem egy helyi néni, hogy „történelmet írtunk”, mert kórus még nem énekelt ebben a faluban. Ilyet még nem láttak.

A Magyar Rádió Gyermekkórusának gyerekei minden koncertet teljes felelősségtudattal és magas színvonalon adtak úgy, hogy látszott rajtuk a zenélés, az éneklés öröme. Másrészt számukra is nagyon fontos tapasztalatokkal járt a túra: megismertek számos ritkán hallott magyar népdalt, találkoztak a falusi emberek vendégszeretetével, utazhattak, lehetőséget kaptak a szólózásra, miközben megtapasztalták az osztály együtt éneklésének erejét…

Elsődlegesen köszönettel tartozunk a Magyar Rádió Művészeti Együttesei vezetőségének, hogy létrejöhetett ez a turné. A meglátogatott 10 település kb. 800 főnyi, koncertélményt csak egészen kivételes alkalmakkor élvező közönségének (köztük többszáz gyermeknek) egészen biztosan életre szóló élményt nyújtottunk. Véleményem szerint pontosan az ilyen jellegű ismeret- és kultúraterjesztés jelenti azt, ha egy szervezet közszolgálati. Hiszen nem egy célzott közönségnek, hanem egy adott településen élő emberek közül mindenkihez el tudott így jutni a magas színvonalú művészet. Köszönettel tartozunk iskolánknak, a Marczibányi téri Kodály Zoltán ZAMI-nak és azon belül is a kísérő tanítónőknek, a gyerekek zenetanárainak a felkészítésért, odaadó sofőrünknek, aki mindenben önként segített nekünk. És végül, de nem utolsó sorban szeretném kiemelni kórustitkárunk, Herman Alexandra munkáját, aki mindhárom túrát tökéletesen leszervezte, folyamatosan tartotta a kapcsolatot mind a 10 településsel és fáradhatatlanul segített a helyszíneken is.”

Budapest, 2023. április 25.
Dinyés Soma

További hírek