vak

Sapszon-bérlet 1. - Adventi koncert

 

Mátyás-templom 2021-12-15 szerda 20:00

MŰSOR:

Josquin Des Prez: Ave Maria
Nicolas Gombert: Magnificat primi toni
Pierre de Manchicourt: O Emanuel
Saint-Saëns: Karácsonyi oratórium 

Vezényel: Pad Zoltán

Közreműködik a Magyar Rádió Énekkara (karigazgató: Pad Zoltán)

Kovács Ágnes (szoprán), Megyesi Schwartz Lúcia (mezzoszoprán), Hajdú Diána (alt), Szerekován János (tenor), Szerdahelyi Pál (bariton)

„Bach Sebestyén stílusában” – jegyzi fel Saint-Saëns zeneszerzői pályája elején írt Karácsonyi oratóriumának címlapjára. A kompozíció első hat tételével igen gyorsan készült el, alig néhány decemberi napra volt szüksége a bemutató előtt. Az ekkor 23 éves zeneszerző a párizsi La Madeleine templom éjféli miséjén mutatta be új művét, melyet a következő időszakban újabb tételekkel egészített ki, a végső, tíz tételből álló változat csak néhány évvel később alakult ki. Érdekes, hogy a darab partitúrja még három évtizedig, egészen 1892-ig nem jelent meg nyomtatásban, a darab mégis széles ismertségnek örvendett.

Az 1880-as években Magyarországra is eljuthatott, egy korabeli újság nagyra értékelte a szerző egyházzenei stílusát, úgy fogalmazott, hogy Saint-Saëns „a templom küszöbén úgyszólván leteszi világi zenéi sajátságait, kívül hagyja szeszélyeit és ötleteit és csak áhítatát és ízlését viszi be. Bachtól megtanulta a komolyságot és az erőt, Mozarttól a bájt és a kellemet.”

Jegyár: 2.500 Ft (diák- és nyugdíjas kedvezmény -20%)