vak

Koncertek Koncertek [hun]

Sapszon-bérlet 2. - Jacobus Gallus és 20-21. századi követői. Élő közvetítés a honlapon!

 

MR 6-os Stúdió 2020-12-04 péntek 20:00

A hangversenyt a radiomusic.hu honlapon élőben közvetítjük!

Jacobus Gallus a közép-európai régióból származva szinte egyedüliként nőtt fel olyan kortársaihoz, mint Lassus vagy Palestrina. A mai Szlovénia területén született, majd morva és cseh területeken szolgálva vált a 16. századi zene kiemelkedő alakjává, ám halála (1591) után három évszázadon át gyakorlatilag semmit sem tudtunk róla – a zenetudomány első, Gallusról szóló írása 1890-ben, egy szlovén egyházzenei folyóiratban jelent meg.

A Sapszon-bérlet második estjén a világhírű szlovén karnagy, Martina Batič vezényli a Magyar Rádió Énekkarát, különösen fontos volt számára, hogy a műsorban kitüntetett szerep jusson a késő-reneszánsz mester kompozícióinak. A koncert természetesen nemcsak a dicső múltat idézi, a mai szlovén kórusmuzsika több jeles képviselőjének műve is felcsendül majd. Az új nemzedék műhelyéből Tine Bec (1993) és Andrej Makor (1987), a középgeneráció képviseletében Rok Golob (1975), Ambroz Copi (1973) és Damijan Močnik (1967) egy-egy műve hangzik el.

Martina Batič a Ljubljanai Zeneakadémián és a Müncheni Színművészeti és Zeneművészeti Egyetemen tanult. Visszatérve hazájába olyan kiemelkedő együttesek, intézmények vezetője volt, mint a Szlovén Nemzeti Operaház Kórusa vagy a Szlovén Filharmonikusok Kórusa. Nemzetközi pályájára döntő hatást gyakorolt az Eric Ericson Díj elnyerése, mely egy sor vendégkarmesteri megbízást eredményezett, dirigálta többek között a Dán Rádiókórust, a Dán Énekegyüttest, több német énekkart (Deutsche Kammerchor, BR Chor, MDR Chor, SWR Chor, ChorwerkRuhr) és rendszeresen fellépett a Svéd Rádiókórus, az Eric Ericson Kamarakórus, a RIAS Kamarakórus és a Holland Rádiókórus hangversenyein.

MŰSOR

„Jacobus Gallus és 20-21. századi követői”

Gallus: Pater Noster
Rachmaninov: Bogoroditse Djevo
Praetorius/Sandström: Es ist ein’ Ros’ enstprungen
Morten Lauridsen: O magnum mysterium
Gallus: Myrabile mysterium
Andrej Makor: O Magnum Mysterium

Gallus: Ave Maria
Tine Bec: Ave Maris Stella
Trond Kverno: Ave Maris stella
Ambrož Čopi: Ave Maris stella
Damijan Močnik: Alma redemptoris
Rok Golob: Alleluja

Vezényel: Martina Batič

Közreműködik a Magyar Rádió Énekkara
Stefanik Márta, Csapó József
(ének)

A koncert nem látogatható, élő közvetítés a radiomusic.hu honlapon.