vak

DOHNÁNYI-BÉRLET

 

Zeneakadémia Nagyterem

Normál bérletár: 24.000/20.000/16.000/14.000 Ft
Elővásárlási bérletár: 20.000/16.000/14.000/12.000 Ft

2023. SZEPTEMBER 20. SZERDA 19:30, Zeneakadémia Nagyterem

Berlioz: Harold Itáliában, op. 16
Verdi: Quattro pezzi sacri

Vezényel: Riccardo Frizza
Közreműködik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara
és Énekkara (karigazgató: Pad Zoltán)
Máté Győző (brácsa)

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara szólamvezető brácsaművésze, Máté Győző hangszere versenyműirodalmának egyik legbecsesebb darabját szólaltatja meg. Berlioz Harold Itáliában című kompozícióját – érdekes módon – minden idők legragyogóbb hegedűvirtuóza, Niccolò  Paganini rendelte, de a sokkal inkább programszimfóniának, semmint versenyműnek tekinthető darabot végül nem ő mutatta be. A koncert második részében Verdi négy vallásos darabja remek lehetőséget kínál arra, hogy a Magyar Rádió Énekkara megmutassa sokoldalúságát, hiszen e négy kompozíció különböző együttesekre íródott. Az Ave Maria vegyeskarra, a Dante-sorokra komponált Laudi alla Vergine Maria női karra, a Stabat Mater zenekarra és kórusra, a Te Deum zenekarra és kettőskórusra.


2023. OKTÓBER 19. CSÜTÖRTÖK 19:30, Zeneakadémia Nagyterem

Hacsaturján: d-moll hegedűverseny
Rahmanyinov: 2. szimfónia, e-moll, op. 27

Vezényel: Kovács János
Közreműködik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara
Baráti Kristóf (hegedű)

„Egész életemben három nyúlra vadásztam, de ugyan melyiket kellett volna lelőni?” – utalt egy alkalommal Rahmanyinov egy orosz közmondásra, amikor pályája utolsó időszakában arról gondolkodott, hogy a zongoraművészi és karmesteri teendői nem vettek-e el túl sok időt és energiát a zeneszerzéstől. A 2. szimfónia mindenesetre a műfaj egyik legszebb és legösszetettebb alkotása, merész szintézise mindannak, ami Rahmanyinov számára a 19. századból igazán fontos volt, ezúttal elég csak két nagy elődre utalni, Liszt Ferencre és Csajkovszkijra. Nem kevésbé pompás darab Hacsaturján 1940-ben befejezett d-moll hegedűversenye, mely népi dallamokat közvetlenül ugyan nem tartalmaz, mégis szinte minden részlete magán viseli az örmény népzene hatását. „A zenei ötletek olyan bőségesen áradtak felém, hogy alig tudtam rendet teremteni köztük” – emlékezett vissza a komponálás önfeledt időszakára a zeneszerző.


2023. NOVEMBER 27. HÉTFŐ 19:30, Zeneakadémia Nagyterem

Beethoven: Coriolan-nyitány, op. 62
Mozart: Esz-dúr zongoraverseny, K. 482
Schumann: 4. szimfónia, d-moll, op. 120 

Vezényel: Káli Gábor
Közreműködik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara
Szokolay Ádám (zongora)

Szokolay Ádám 2019-ben, a Bartók Nemzetközi Versenyen aratott győzelmével tűnt fel. A fiatal zongoraművész Mozart-interpretációját (d-moll zongoraverseny) az egyik kritika alapvetően lágyként és behízelgőként írta le, ugyanakkor ez a karakterjegy szilárd tartással, világos körvonalakkal párosult. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara vendégeként az Esz-dúr versenyműben hallhatjuk, melyet a legutóbbi időben vett fel repertoárjára. Mozart több ízben is játszotta ezt a darabot, mely nemcsak a zongoristáknak, hanem a különösen gazdag hangszerelés miatt a zenekarnak is pompás jutalomjáték.


2024. FEBRUÁR 9. PÉNTEK, 19:30, Zeneakadémia Nagyterem

Liszt: Orpheus, S. 98
Liszt: Haláltánc, S. 126
Bartók: A kékszakállú herceg vára, op. 11, BB. 62, Sz. 48

 Vezényel: Kovács János
Közreműködik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara
Ránki Dezső (zongora), Ádám Zsuzsanna (szoprán), Kálmándy Mihály (bariton)

Liszt zongorára és zenekarra írt műve „megrázóan zord elejétől végig, hiszen nem más, mint a »Dies irae« gregorián dallamra épített változatoknak sora, rám az egész mű mindig lenyűgöző hatást tesz” – írta Bartók Béla nevezetes, Liszt zenéjéhez kapcsolódó akadémiai székfoglaló előadásában. Nem kérdés, hogy Bartók egyfelvonásos operája, A kékszakállú herceg vára is „megrázóan zord elejétől végig” – egy Kovács János által vezényelt régebbi előadással kapcsolatban pedig egy kritikus a „hátborzongató” jelzőt használta a darab titokzatos, az utolsó, hetedik ajtó kinyitása előtti pillanatáról. Kovács János szerint „az énekelt szöveggel párhuzamosan Bartók olyan gondolatokat öntött zenei formákba, amelyek csak sejthetők, de szavakban nem kifejezhetők”, az előadók dolga pedig mi más lehetne, mint a kimondhatatlan közvetítése.


2024. MÁRCIUS 28. CSÜTÖRTÖK, 19:30, Zeneakadémia Nagyterem

Rossini: Semiramis – nyitány
Haydn: B-dúr sinfonia concertante, Hob. I:105
Albrechtsberger: B-dúr harsonaverseny
Voříšek: D-dúr szimfónia, op. 24

Vezényel: Riccardo Frizza
Közreműködik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara
Nyári László (hegedű), Háry Péter (cselló), Csizmadia András (oboa), Bettermann Jákob (fagott), Káip Róbert (harsona)

A rövid életű cseh zeneszerző, Jan Václav Hugo Voříšek (1791-1825) Beethoven és Schubert kortársa volt, mindkettőjüket személyesen ismerte. Zenéjében ugyanazokkal a romantikára utaló elemekkel találkozhatunk, mint jeles kortársainál. Egyetlen szimfóniát írt, mely Magyarországon 1973-ban, egy cseh zenekar vendégjátékának köszönhetően hangzott el első ízben. „Vibráló drámai feszültség árad e műből” – írta ekkor Várnai Péter. Haydn Londonban írt és bemutatott, négy szólista számára is remek bemutatkozási lehetőséget kínáló Sinfonia concertantéja az egyik korabeli újság beszámolója szerint „a leggazdagabb élvezetek” forrása. Ebben a zenében minden megtalálható, „mélység, légiesség, egyszerre megható és eredeti”.

2024. MÁJUS 8. SZERDA 19:30, Zeneakadémia Nagyterem

Schumann: d-moll hegedűverseny, WoO. 23
Dvořák: 8. szimfónia, G-dúr, op. 88

Vezényel: Renaud Capuçon
Közreműködik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara
Renaud Capuçon (hegedű) 

A kiváló francia hegedűművész és kamaramuzsikus, Renaud Capuçon a világ leghíresebb zenekaraival és szólistáival zenél együtt, mindezek mellett két nagyhírű fesztivál művészeti igazgatója: a Sommets Musicaux de Gstaad, valamint az általa alapított Aix-en-Provence-i Húsvéti Fesztiválé. 2021 óta az Orchestre de Chambre de Lausanne művészeti vezetője. Különleges hangszeren játszik: az 1737-ben készült Guarneri del Gesù „Panette” korábban Isaac Stern hegedűje volt. Több lemezt készített, a közelmúltban a Londoni Szimfonikus Zenekarral és François-Xavier Roth karmesterrel felvette Bartók Béla mindkét hegedűversenyét is.

Bérletvásárlási link: