vak

LEHEL-BÉRLET

 

Müpa - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Normál bérletár: 28.800/24.000/19.200/14.400/9.600 Ft
Elővásárlási bérletár: 24.900/20.900/16.800/12.600/8.400 Ft

2023. OKTÓBER 1. VASÁRNAP 19:30, MÜPA – BARTÓK BÉLA NEMZETI HANGVERSENYTEREM

Brahms: Akadémiai ünnepi nyitány, op. 80
Schumann: a-moll zongoraverseny, op. 54
Csajkovszkij: 6. szimfónia, h-moll, op. 74

Vezényel: Riccardo Frizza
Közreműködik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara
Yunchan Lim (zongora)

Riccardo Frizza koncertjén a romantika korának rokon lelkületű zeneszerzőitől, Brahmstól, Csajkovszkijtól és Schumanntól vezényel egy-egy kompozíciót. Utóbbi szerző népszerű zongoraversenyét a sugárzóan tehetséges koreai pianista, Yunchan Lim szólójával hallhatjuk. A 2022-ben tizennyolc éves művész a verseny történetének legfiatalabb győzteseként vehette át a Van Cliburn Verseny aranyérmét. Jelenleg a Koreai Nemzeti Művészeti Egyetemen tanul, miközben naptára már most évekre előre megtelt olyan zenekarok meghívásaival, mint a New York-i, a Los Angeles-i, a chicagoi és a bostoni szimfonikusok, az Orchestre de Paris vagy a Royal Philharmonic Orchestra. Budapesti koncertjét követően a Carnagie Hallban 2024 februárjában-debütál.


2023. DECEMBER 19. KEDD 19:30, MÜPA – BARTÓK BÉLA NEMZETI HANGVERSENYTEREM

80 éves a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara – jubileumi hangverseny

Liszt: Les Préludes, S. 97
Mendelssohn: 42. zsoltár, op. 42
R. Strauss: Hősi élet, op. 40

Vezényel: Vásáry Tamás, Kovács János, Riccardo Frizza
Közreműködik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és
Énekkara (karigazgató: Pad Zoltán)
Pasztircsák Polina (szoprán)

1943. október 7-én adta első nyilvános koncertjét a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara. A Dohnányi Ernő vezényelte hangversenyen Csajkovszkij, Chopin és Liszt Ferenc művei hangoztak el, utóbbitól a Les Préludes című szimfonikus költemény. A 80 évvel ezelőtti, történelmi koncertre emlékezve Vásáry Tamás ugyanezt a művet vezényli, Kovács János pedig egy egészen kivételes Mendelssohn-darabot választott. A nevezetes zsoltárra (Mint a szarvas kívánkozik a folyóvizekre, úgy kívánkozik az én lelkem hozzád, Istenem!) komponált kantáta Schumann szerint nemcsak Mendelssohn, hanem az egész korszak legjelentősebb egyházzenei darabja. Maga a szerző is büszke volt rá, „többre tartom, mint a legtöbb más művemet”. A koncert zárószámában, Richard Strauss programszimfóniájában a nagyzenekari hangzás végtelen lehetőségeit csodálhatjuk meg.


2024. JANUÁR 29. HÉTFŐ 19:30, MÜPA – BARTÓK BÉLA NEMZETI HANGVERSENYTEREM

Weber: A bűvös vadász, op. 77 – koncertszerű előadás
(német nyelven, Hector Berlioz recitativóival)

Vezényel: Vashegyi György
Közreműködik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara (karigazgató: Pad Zoltán)
Kovács Csilla (szoprán), Szutrély Katalin (szoprán), Komáromi Márton (tenor), Cser Krisztián (basszus)

A bűvös vadász című darab szoros szálakkal kapcsolódik a német daljáték tradíciójához, például Mozart Varázsfuvolájához, de utat nyit a romantikus opera és zenedráma wagneri formái felé is. Ugyanakkor olyan kérdéseket feszeget, melyek koroktól függetlenül mindig aktuálisak: milyen szerepet játszanak a szokások egy közösség életében és vajon meddig érdemes ragaszkodni hozzájuk; de legfőképpen: hogyan állhat ellent az ember a kísértésnek? Az utóbbi felvetés megválaszolását a romantikus repertoárból mind gyakrabban választó Vashegyi György minden bizonnyal a hallgatóra bízza, zenei, zenetörténeti kérdésekben viszont garantáltan markáns álláspontot képvisel majd.


2024. MÁRCIUS 23. SZOMBAT 19:30, MÜPA – BARTÓK BÉLA NEMZETI HANGVERSENYTEREM

Mahler: 8. szimfónia, Esz-dúr, „Ezrek szimfóniája”

Vezényel: Riccardo Frizza
Közreműködik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Énekkara (karigazgató: Pad Zoltán) és Gyermekkórusa (vezető karnagy: Dinyés Soma), Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)
Boross Csilla,  Kriszta Kinga, Molnár Ágnes (szoprán), Vörös Szilvia, Schöck Atala (alt), László Boldizsár (tenor), Molnár Levente (bariton), Simon Lim (basszus)

Minden karmester és minden zenekar számára ünnep, ha Mahler 8. szimfóniájával léphet közönség elé: a mű Mahler vezényelte ősbemutatóján több mint ezer előadó működött közre. Bár a zeneszerző nem szívlelte az „Ezrek szimfóniája” elnevezést, e formula valamit mégiscsak megragad a kompozíció kivételes dimenzióiból.  Ő maga így fogalmazott egy Willem Mengelbergnek írt levelében: „A legnagyobb szabású mű, amelyet valaha alkottam; tartalmában és formájában annyira különleges, hogy szinte lehetetlen bármit is írni róla. Képzelje el az egész világmindenséget, amint zeng és visszhangzik. Ezek már nem is emberi hangok, hanem a bolygók és napok keringése.” E jellemzést azzal érdemes még kiegészíteni, amivel Mahler is zárta a legendás karmesternek szánt sorait: „A többit majd személyesen.”


2024. ÁPRILIS 17. SZERDA 19:30, MÜPA – BARTÓK BÉLA NEMZETI HANGVERSENYTEREM

Debussy: Három noktürn
Poulenc: d-moll versenymű két zongorára
Sztravinszkij: A tűzmadár

Vezényel: Kovács János
Közreműködik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara (karigazgató: Pad Zoltán)
Balog József, Kiss Péter (zongora)

A színek és hangulatok pazar gazdagságát ígéri Kovács János Debussy, Sztravinszkij és Poulenc műveiből összeállított koncertje. Az est vendégszólistái, Balog József és Kiss Péter zenei életünk fáradhatatlan zongoraművészei, a modern és a kortárs muzsika megkerülhetetlen előadói. Francis Poulenc két zongorára írt versenyművét halljuk majd tőlük, azt a darabot, mely fordulópont volt a komponista pályáján, egy izgalmas korszak összefoglalása és betetőzése. A távoli földrészek egzotikuma és a korabeli francia zene legnagyobbjainak hangja éppúgy megtalálható benne, mint a mozarti zene félreismerhetetlen gesztusai.

Bérletvásárlási link: