vak

VÁSÁRY-BÉRLET

 

Zeneakadémia Nagyterem

Normál bérletár: 25.600/22.400/16.000/11.200 Ft
Elővásárlási bérletár: 22.400/19.600/14.000/9.800 Ft

2023. NOVEMBER 21. KEDD 19:30, ZENEAKADÉMIA NAGYTEREM

Dvořák: h-moll csellóverseny, op. 104
Dvořák: 9. szimfónia, „Az Újvilágból”, e-moll, op. 95

Vezényel: Vásáry Tamás
Közreműködik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara
Temesvári Bence (cselló)

A cseh mester két legnépszerűbb nagyzenekari darabját vezényli Vásáry Tamás. A csellóverseny szólistája a sugárzó tehetségű Temesvári Bence, aki 2022 nyarán egyedüli magyar muzsikusként jutott be
a Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Verseny döntőjébe. Itt természetesen a Dvořák-koncertet adta elő. A fiatal, Fischer Annie-ösztöndíjas művészt a közelmúltban nevezték ki a Bécsi Szimfonikus Zenekar szólamvezetőjévé. A két Dvořák-kompozíció közel áll egymáshoz:
a csellóverseny hangvétele, dallamkincse több ponton is érintkezik a 9. szimfóniával („Az Újvilágból”), s igen intenzíven szólaltatja meg
a nosztalgia és a honvágy érzését.


2024. JANUÁR 22. HÉTFŐ, 19:30, ZENEAKADÉMIA NAGYTEREM

Mendelssohn: Szentivánéji álom – nyitány, op. 21
Mendelssohn: e-moll hegedűverseny, op. 64
Mendelssohn: 5. „Reformáció” szimfónia, D-dúr, op. 107

Vezényel: Vásáry Tamás
Közreműködik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara
Oláh Vilmos (hegedű)

Mendelssohn olyan muzsikusként él a zeneszerető közönség emlékezetében, mint aki egész életében élvezte a múzsák kitüntető figyelmét, művei sikert, ő pedig rajongást váltott ki. A zárótételében Luther himnuszát idéző 5. szimfóniája viszont nem aratott sikert, sem Németországban, sem Franciaországban. „Az erős vár a mi istenünk” himnuszról Heine azt írta, hogy a „reformáció Marseillaise-e”, maga Luther pedig egy igazi romantikus hős, „egyszerre volt álmodozó misztikus és a tettek gyakorlati embere. Egyszerre volt rideg skolasztikus és lelkes, Istentől megrészegült próféta. Egy lelkiismeretesen végigdolgozott, fárasztó nap után kezébe vette fuvoláját, a csillagokra függesztette tekintetét, majd elmerült a dallamokban és az áhítatban”, mint egy ízig-vérig romantikus szimfónia hőse.


2024. FEBRUÁR 22. CSÜTÖRTÖK, 19:30, ZENEAKADÉMIA NAGYTEREM

Mozart: Figaro házassága – nyitány, K. 492
Kodály: Háry János – szvit, op. 15
Beethoven: 7. szimfónia, A-dúr, op. 92

Vezényel: Vásáry Tamás
Közreműködik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara

Vásáry Tamás nyolcévesen egy Mozart-emlékesten lépett fel, ő maga egy zongoraversenyt játszott, a hangverseny pedig a Figaró-nyitánnyal kezdődött. „Érdekes, hogy életem első nyilvános fellépésén zenekarral játszottam és egy zongorista-karmester (Baranyi János) vezényelt.” Emlékei szerint ekkor fogalmazódott meg benne, hogy a zongorázás mellett vezényelni is fog. Karmesteri pályája során számos zeneszerző művét vezényelte, de három alkotó különösen közel áll hozzá mind a mai napig: Mozart, Beethoven és Kodály, aki „nem csak a muzsikájával, hanem a világban való létezésével is tanított, példát adott”.


2024. ÁPRILIS 9. KEDD, 19:30, ZENEAKADÉMIA NAGYTEREM

Csajkovszkij: Rómeó és Júlia – nyitányfantázia
Csajkovszkij: Diótörő – szvit, op. 71a
Csajkovszkij: 5. szimfónia, e-moll, op. 64

Vezényel: Vásáry Tamás
Közreműködik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara

Vásáry Tamás egy alkalommal „az érzelmek tetőfokának” nevezte Csajkovszkij zenéjét. „A szerelmet nagyon kevesen írták meg úgy, ahogyan ő. Bizonyos szempontból a szimfonikus irodalomban nincs is ilyen. Ez maga a szerelem.” A zeneakadémiai esten az érzelmek hullámverését nemcsak a Rómeó és Júlia nyitányfantázia, hanem a mennyet és poklot bejáró 5. szimfónia előadása is megérezteti majd velünk. Utóbbiról maga a zeneszerző nyilatkozott úgy, hogy egyfajta „sors szimfónia, teljes meghajlás a sors, illetve a végzet kifürkészhetetlen parancsa előtt.” A felzaklató zene után, lélekpihentető gyanánt jól esnek majd a Diótörő bűbájos tánctételei.

Bérletvásárlási link: